Comparteix a facebook
Comparteix a Twitter
Comparteix a Whatsapp
Comparteix per email

Amics de la Terra ha organitzat una taula rodona: “Cream Comunitat – Sembrant Solidaritat”, activitat emmarcada dins de la campanya “FEM NOSTRA L’ENERGIA”,  una campanya que té l’objectiu de promoure els avantatges de les comunitats energètiques participatives.

DATA: dijous 11 de maig

LLOC: Club Diari

HORARI: 19:00 a 21:30

 

PARTICIPANTS:
  • Alba del Campo, politòloga i periodista per la Universitat Complutense de Madrid,  productora de diversos documentals, el premiat #OligopolyOFF, el qual va marcar un abans i un després en la percepció de la ciutadania sobre l’oligopoli energètic. Actualment, és assessora a la consultora energètica Ecoserveis en processos de transició energètica a l’àmbit local des d’un prisma ecofeminista i amb el focus en Comunitats Energètiques i en Pobresa Energètica. També contribueix dins del projecte Energy Poverty Advisory Hub (EPAH), iniciativa principal de la Unió Europea centrada a erradicar la pobresa energètica i accelerar la transició energètica justa dels governs locals d’Europa.
  • Núria Albet-Torres, Dra. a la branca física de bionanotecnologia per la Universitat de Barcelona i les Universitats de Lund i Kalmar a Suècia, en l’actualitat és cofundadora de la Comunitat Energètica Energia Bonica de l’Illa Canària de La Palma, la qual abasta tota l’illa. Alhora, també coordina i és cofundadora de La Palma Renovable, un projecte amb l’objectiu d’assolir la sobirania energètica mitjançant una illa 100% renovable i de producció descentralitzada.
  • Pau Pañella Vilamú, Ambientòleg per les Universitats de Barcelona i Autònoma de Madrid és Tècnic de Comunitats Energètiques a l’Oficina Local de l’Energia de la Comarca Catalana d’Osona, on ja hi ha 25 municipis que compten amb una comunitat energètica constituïda o en procés de constitució. També està vinculat a la cooperativa de segon grau que ofereix suport a totes aquestes 25 cooperatives energètiques.
  • També comptarem amb les regidores de Medi Ambient dels Ajuntaments de Santa Eulària des Riu i de Sant Josep de sa Talaia, Mònica Madrid i Mònica Fernández, que compartiran potencials presents i futurs projectes d’energia comunitària als seus municipis.

A la taula rodona veurem exemples inspiradors de comunitats energètiques d’èxit procedents de diversos punts del territori nacional des de la veu i l’experiència directa de les seves fundadores i de persones que han compartit molt de prop el desenvolupament d’aquests projectes.

També s’exploraran les eines a l’abast dels municipis per donar impuls i suport a projectes d’energia comunitària ciutadans.La democratització de l’energia i l’apoderament ciutadà propis de les comunitats energètiques generen un sentiment de comunitat que trenca amb l’actual i destructiu model de societat individualista en què vivim i crea comunitats participatives i inclusives de la mà de la pròpia ciutadania.

Busquem posar en pràctica noves pràctiques capaces de fer com a catalitzadors d’un canvi sistèmic contundent.

La transició energètica és inevitable, però no de qualsevol manera ni de qualsevol preu.

Les Comunitats Energètiques ofereixen una poderosa eina pràctica a l’abast de tots els actors de la societat que permetrà proveir d’energia les persones més vulnerables sense dependre del sector energètic tradicional que cada cop llança més persones cap a una insostenible espiral de dependència.